Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΦΛΩΡΙΝΑ: Οι εγκλωβισμένοι στον πάγο ... διαμαρτύρονται ...

Με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυριας απαίτησαν αλλαγή πολιτικής για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Πρωτοφανή για τα δεδομένα της Φλώρινας χαρακτηρίζουν οι τοπικοί φορείς τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με βασικό αίτημα τη μείωση των τιμών των καυσίμων.
Στο συγκεντρωμένο πλήθος μίλησαν ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου καθώς και εκπρόσωποι της νεολαίας και του πανεπιστημίου, ενώ έκκληση για συμμετοχή στη συγκέντρωση είχαν απευθύνει η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, οι δήμοι του νομού, εργατικοί, καταναλωτικοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι φορείς...
ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ: Πλέον πάμε όπου καίει η σόμπα
Στην περιοχή μας η θέρμανση είναι το πρώτο και κύριο πρόβλημα, με την τιμή του πετρελαίου να κινείται από 0,95 ως 1,05 ευρώ.
Μια οικογένεια χρειάζεται περίπου 800 ευρώ το μήνα για να ζήσει σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλές, συχνά διψήφιους βαθμούς κάτω από το μηδέν. Και ενώ άλλα χρόνια κινούμασταν άνετα σε όλους τους χώρους του σπιτιού, τώρα πολλοί περιορίζονται σε ένα - δυο χώρους, όπου καίει σόμπα.
Η τιμή των καυσόξυλων ήταν το Δεκέμβρη στα 0,90 λεπτά. Όμως τα ξύλα «φεύγουν» γρήγορα και τα δάση απειλούνται. Ακούστηκε ότι το Δασαρχείο επέτρεψε σε απλούς πολίτες την ελεύθερη συλλογή μικρών κομματιών- κλαδιών, που περισσεύουν κατά την υλοτόμηση.
Μέγιστο θέμα, που κανείς σχεδόν δεν το θίγει, τουλάχιστον όσο θα έπρεπε, είναι αυτό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Φλώρινας. Εδώ, στην ενεργειακή καρδιά της χώρας, οι ρύποι των μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και της αντίστοιχης βιομηχανίας της γειτονικής FYROM, ξεπερνούν τα ανεκτά όρια, προπαντός όταν πνέουν βοριάδες.
Σε αυτούς τους ρύπους ήρθαν να προστεθούν αυτοί που -ανεξέλεγκτα- παράγονται από τις καπνοδόχους των καυστήρων που καίνε ξύλα -μόνο ξύλα;- στην πόλη και τα χωριά.
Πολλοί αντικαταστήσαμε τον καυστήρα πετρελαίου με ξυλοκαυστήρα, προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε το περίφημο πρόγραμμα «εξ-οικονομώ». Και όσο ανασάναμε με την απαγόρευση πριν μια δεκαετία της καύσης μαζούτ ή λιγνίτη, πάλι η ίδια και χειρότερη ρύπανση.
Τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες, μόλις «πάρουν μπρος» οι καυστήρες, η πόλη καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα καπνού.
Και τα κρούσματα καρκίνου αυξάνονται ανησυχητικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.