Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Οι νομίμως παρανομούντες ...

Η κρίση πριν εκδηλωθεί ως οικονομική, προϋπήρξε ως κρίση ηθικής και αξιών!
Τελευταία, με αφορμή τον εκατομμυριούχο βουλευτή, επαναλαμβάνονται οι συζητήσεις για τις έννοιες του νομίμου και του ηθικού. Οι παραβατικές συμπεριφορές πολιτικών, που έγιναν γνωστές, πλήγωσαν το λαϊκό αίσθημα. Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές μπορεί μεν να μην παραβίαζαν ρητά νομικές διατάξεις αλλά σαφώς παραβίαζαν τους ηθικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την συμπεριφορά αυτών που θέλουν να εκπροσωπούν τους πολίτες.
Βουλγαράκης: “Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”
Ρέππας: "Το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο που ισχύει το γνωρίζετε. Δεν αλλάζει".
Βουλευτές: "Νυν, πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές να αξιώνουν γενναιόδωρη αναδρομική αύξηση των αποδοχών τους με προσφυγές τους ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας ο καθένας ποσά της τάξεως των 250.000 ευρώ"
Τι λέει ο λαός; "Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται".
Καμουφλαρισμένο το πολιτικό κατεστημένο πίσω από το "νόμιμο" δικαιολογούσε τις καταχρήσεις και τη φαυλότητα των εκπροσώπων του,  κάλυπτε τις ανομίες και τις παρανομίες   τους και οδήγησε τη χώρα στο διεθνή εξευτελισμό και τους πολίτες στη φτώχεια, την ανέχεια και την κατάθλιψη!
Το πολιτικό κατεστημένο βιάζει και εκβιάζει έναν ολόκληρο λαό για να μη χάσει τα προνόμιά του, για να διατηρήσει τα κεκτημένα του. Πολύ λίγο το ενδιαφέρει η διάσωση της χώρας και του λαού της.
Τα μνημόνια τα μόνα που δεν πείραξαν  είναι τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα των εκπροσώπων του. Ακόμα και το "πόθεν έσχες" τους θεωρείται θέμα ταμπού και το κατέβασαν από το site της βουλής για ευνόητους λόγους. Ακόμα με την ασυλία τους παραμένουν στο απυρόβλητο του "νόμιμου" και όχι μόνο του "ηθικού".
Για μας τους υπόλοιπους;
Βρήκα ένα κειμενάκι από το blog "Οι άθλιοι" και το αναδημοσιεύω γιατί μ άρεσε.

Τι είναι νόμος; Είναι απλά μια απόφαση που παίρνει κάποιος νομοθέτης; Ενδύεται αυτή η απόφαση με την πανοπλία του Νόμου;
Και ο χιτώνας του Δικαίου τι γίνεται; Γέμισε το βεστιάριο της εξουσίας με πανοπλίες και δεν έχει μείνει χώρος για χιτώνες.
Σκληρός νόμος, έλεγαν οι Λατίνοι, αλλά νόμος.
Εμένα ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω.
Νόμος είναι κι αυτός που επιβάλει σε κάποιες χώρες τον λιθοβολισμό των μοιχαλίδων, ή τον ακρωτηριασμό των κλεφτών, αλλά εν χορώ οι «πολιτισμένες» κοινωνίες καταδικάζουν την εφαρμογή τέτοιων νόμων.
Ο νόμος λέει ότι πρέπει να πληρώνεις το αντίτιμο του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά είναι νόμιμη η αύξηση κατά 50% του κομίστρου και μάλιστα σε περίοδο κρίσης και σκληρής λιτότητας;
Και πως αντιμετωπίζεις έναν άδικο νόμο; Παρανομώντας όπου μπορείς.
Δια νόμου επιβλήθηκε το λεγόμενο χαράτσι στα ακίνητα και δια νόμου επιβλήθηκε η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και νόμιμη είναι η απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη καταβολής του. Κι πώς να παρανομήσεις εδώ; Εγώ για παράδειγμα θα καθυστερήσω την πληρωμή του όσο μπορώ. Βάζουν που βάζουν το χέρι τους στην τσέπη μου, δεν θα τους βοηθήσω κι όλας.
Τι θα γίνει αν το επόμενο χαράτσι το συνδέσουν με το νερό;
Αν πηγαίνοντας στο νοσοκομείο σου ζητούν φορολογική ενημερότητα πριν την εγχείριση;
Το πάω πιο μακριά γιατί η αναλγησία της εξουσίας δεν έχει όρια.
Μπορεί να σου ζητούν φορολογική ενημερότητα για να βαφτίσεις, για να παντρευτείς, για να γράψεις το παιδί σου στο σχολείο.
Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που μπορούν να δώσουν νομιμότητα στις παρανομίες της εξουσίας.
Ακόμα κι άθαφτο μπορούν να σε αφήσουν αν χρωστάς στην εξουσία.
Αλλά αυτό θα είναι πρόβλημα για τους συγγενείς σου, εσύ θα έχεις ησυχάσει.
Οι Αθλιοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.