Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν το φτωχόπαιδο από την επαρχία της Κοζάνης ... πήγε στην Αθήνα!

Μια ιστορία νεοελληνικού ρεαλισμού με έντονα στοιχεία μυθοπλασίας
Όταν η σοφία συνάντησε μια μάνδρα γεμάτη βέλη ...
Το φτωχόπαιδο από την επαρχία της Κοζάνης έρχεται στην Αθήνα και με την ικανότητα του να ελίσσεται προχωρά μπροστά.
Λίγο πριν τις Λιβανάτες πετάει τις κασέτες του Καζαντζίδη, την προφορά της περιφέρειας και την μικρή τσατσάρα από την τσέπη του υποκαμίσου.
Είναι οξυδερκής και αντιλαμβάνεται γρήγορα ότι και η Αθήνα ένα πολύ μεγάλο χωριό είναι. Πρέπει να τα έχεις καλά με τον «δάσκαλο» και τον «παπά». Απλά στην πόλη αλλάζουν πολύ γρήγορα οι παράγοντες και αλίμονο σε όποιον μείνει κολλημένος με πρόσωπα, καταστάσεις ή ιδεολογίες.
Ο ήρωας μας δεν είχε πρόβλημα αρχίζοντας από τον «παπανδρεϊκό αυριανισμό» να υπηρετήσει τον μητσοτακικό νεοφιλελευθερισμό και μετά τον σημιτικό εκσυγχρονισμό.
Ο αυτοχαρακτηρισμός του ως «πρώην αριστερού» του έδινε το «δικαίωμα» να περιφέρεται σε πολιτικές πρακτικές και ιδεολογίες, ως ένας διανοητής που ακούει την εποχή του.
Οι σπουδές του στο εξωτερικό ολοκλήρωσαν τις γνωριμίες και δεξιότητες του ανερχόμενου opinion maker.
Η τελευταία του επιτυχία είναι η προσκόλληση του στην πράσινη ανάπτυξη. Τον μύησε ο προτελευταίος που διαχειριζόταν το εθνικό παγκάρι, ο πατριώτης του, ο «παπα-Κωνσταντίνος».
Όπως κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του, εκτός από την τακτική του αρθογραφία, εκδίδει και βιβλία, κάνει μεταφράσεις, συμμετέχει αραιά σε τηλεοπτικές συζητήσεις υψηλού επιπέδου, καθώς προτιμά μόνο τα σοβαρά και ποτέ τα ανάλαφρα πάνελ.
Αναδεικνύεται σε ένα μεγάλο θεωρητικό του νεοελληνικού ραγιαδισμού και ασφαλώς προσυπογράφει τη δήλωση του Βενιζέλου «ότι ευτυχώς που υπάρχει και η τρόικα στη χώρα».
Ο λαός των «κοντοπόδαρων ανυπότακτων μαυριδερών κατοίκων», χρειάζεται «καθημερινή» καθοδήγηση για να τεθεί υπό ασφυκτικό εξωτερικό έλεγχο και να λειτουργήσει. Υπό την επικυριαρχία του ξένου παράγοντα και την πνευματική καθοδήγηση των λίγων εγχώριων «πεφωτισμένων πνευματικών» ανθρώπων», η χώρα σε 30 χρόνια θα βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα αναπτυσσόμενες τριτοκοσμικές οικονομίες.
Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν «ακροδεξιοί» όλοι οι μη μελαχρινοί άνω του 1.80 Έλληνες. Ιδίως όσοι ακολουθούν ένα ψηλό που από τη νότια Ελλάδα κηρύσσει την εξέγερση των ειλώτων.
Πρέπει να λοιδορηθεί και το ΚΚΕ επειδή απέλυσε από τις εκδόσεις του εργαζομένους.
Άστρο λαμπρό τον οδηγεί, μέχρι που όπως όλοι οι μεγάλοι άντρες, αφού νίκησαν τη φωτιά και τη θάλασσα, συνάντησε τη γυναίκα. Αυτή δεν έκρυβε τη δίψα της για εξουσία και παραγοντιλίκι. Δεν ήταν δύσκολο με τις γνωριμίες του να την προωθήσει στα κατάλληλα κλιμάκια. Ο ήρωας μας όμως βρίσκεται εκτεθειμένος και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του να εξωραΐσει πράγματα, γεγονότα και καταστάσεις, είναι αλυσοδεμένος στο άρμα μιας Κυβέρνησης. Στην οποία ασκεί που και που κριτική για ξεκάρφωμα, για όσα δεν έκανε γρήγορα, προκειμένου να το παίξει συνεπής προς τις νεοφιλελεύθερες αφέλειες που συνήθως γράφει, αλλά στο «τέλος της ημέρας» είναι εκεί, πιστός της στρατιώτης. Χτυπά με τόση «εκδικητική μανία» τους πολιτικούς αντιπάλους, που γίνεται ανιαρά προβλέψιμος. Ελάχιστοι είναι πλέον οι αναγνώστες που δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο του κι αυτοί είναι υπέργηροι και στα πρόθυρα Αλτσχάιμερ.
Ως ένας σύγχρονος Δον Κιχώτης παλεύει με τα σκιάχτρα των «εχθρών» και μιας και δεν υπάρχουν ανεμόμυλοι, πετάει στη Μάνδρα τα βέλη του.
Ως επιστέγασμα της προσφοράς του, συμμετέχει σε μια επιτροπή που στόχο έχει να πατάξει την ανωνυμία στο διαδίκτυο. Άλλωστε «σοβαρή άποψη» υπάρχει μόνο μέσα από «καθημερινές» στήλες επωνύμων δημοσιογράφων.
Αν τσουβαλιάσουμε και ταυτίσουμε όλο το διαδίκτυο, με τις λίγες όντως παραβατικές, δραστηριότητες κάποιων, θα έχουμε φιμώσει τις «ενοχλητικές» φωνές.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει τη «χρησιμότητα» του, θεωρεί ότι βάζει στο έργο του μακρά ημερομηνία λήξης. Η «σοφία» του είναι αδιαμφισβήτητη. Ο εφιάλτης του «αναλώσιμου» απομακρύνεται…
Ειδικά όταν με την σοφία του ανακυκλώνει και εμπλουτίζει τις ιδέες του πιο αρμόδιου υπουργού της σοσιαλιστικής κυβέρνησής μας.
Μ.Ο.
ΠΗΓΗ: ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.