Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ!!

Η ΔΕΗ στην Κοζάνη κατέχει έκταση όση η Μάλτα!...
Περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να συγκριθούνμε την έκταση της Μάλτας (!) διαθέτει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η ΔΕΗ, έχοντας στην κατοχή της πάνω από 235.000 στρέμματα, που δικαίως την κατατάσσουν στην κατηγορία του «μεγαλοτσιφλικά» ιδιωτικών συμφερόντων στην περιοχή.
Τα εδάφη αυτά παραχωρήθηκαν στην Επιχείρηση με τη διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για την εξόρυξη λιγνίτη και την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων.
Το παράδοξο είναι ότι, αν και όφειλαν να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο προ όφελος της τοπικής κοινωνίας, πέρασαν στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ - και μάλιστα με τη βούλα του ίδιου του ελληνικού κράτους.
«Διαχρονικά οι κυβερνήσεις πριμοδοτούσαν τη ΔΕΗ με γη, με αποτέλεσμα σήμερα η Επιχείρηση να έχει στην κατοχή της περί τα 235.000 στρέμματα, όταν όλη η έκταση της Μάλτας είναι 316 τετραγωνικά χιλιόμετρα», δηλώνει ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής.
Από την έκταση αυτή υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 στρέμματα αφορούν στην περιοχή της Κοζάνης και ότι το μεγαλύτερο μέρος τους έχει απαλλοτριωθεί πριν από το 2001.
Μια περίεργη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ
Για την παραχώρηση δημόσιας περιουσίας στη ΔΕΗ την ευθύνη φέρει μια «περίεργη» τροπολογία που πέρασε το ΠΑΣΟΚ το 2001, η οποία ανέτρεψε όλα όσα ίσχυαν μέχρι τότε με βάση έναν παλαιότερο νόμο (1280/1982). Ο νόμος εκείνος επέτρεπε για λόγους δημοσίου συμφέροντος την αναγκαστική απαλλοτρίωση αγροτικών εκτάσεων προκειμένου να γίνει από την Επιχείρηση η αξιοποίηση των φυσικών πόρων και προέβλεπε ότι με το πέρας της εκμετάλλευσης οι εκτάσεις θα αποκαθίστανται περιβαλλοντικά από τη ΔΕΗ και θα επιστρέφονταν στο Δημόσιο προκειμένου να διανεμηθούν για την αποκατάσταση ακτημόνων και προς όφελος γεωργοκτηνοτροφικών συνεταιρισμών.
Το καθεστώς αυτό άλλαξε με τροπολογία που πέρασε το 2001 ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, στο πλαίσιο της μετοχοποίησης της ΔΕΗ, με την οποία εξαλειφόταν η υποχρέωση αυτή για την Επιχείρηση.
Ετσι, η ΔΕΗ συνέχισε να εξαντλεί τα φυσικά κοιτάσματα της περιοχής της Κοζάνης όπου βρίσκεται η καρδιά της λιγνιτικής παραγωγής, αλλά δεν μπήκε ποτέ στον κόπο της αποκατάστασης εδαφών που αποκτήθηκαν προ του 2001, κρατώντας τις επίμαχες εκτάσεις στην ιδιοκτησία της.
«Το 2001 η αξία των εδαφών της ΔΕΗ στην περιοχή της Κοζάνης είχε υπολογιστεί στα 70 δισ. δραχμές με βάση τις τιμές απαλλοτρίωσης που είχε ορίσει το δικαστήριο», εξηγεί στο «business stories» ο νομάρχης Κοζάνης, ο οποίος πιέζει την κυβέρνηση από το 2007 για την επιστροφή των εδαφών που έχουν πάψει να είναι αναγκαίες για την Επιχείρηση, με σκοπό την αξιοποίησή τους για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
ΔΕΗ: «Δεν οφείλουμε να επιστρέψουμε ούτε στρέμμα»
Ωστόσο για τη ΔΕΗ δεν υφίσταται θέμα επιστροφής απαλλοτριωμένων εκτάσεων, καθώς υποστηρίζει ότι το «θέμα έχει ρυθμιστεί οριστικά με τον Ν. 2941/2001». Κύκλοι της Επιχείρησης αναφέρουν ότι «με τον νόμο αυτό και εν όψει των μετοχοποιήσεων της ΔΕΗ, η Πολιτεία θέλησε να δώσει οριστική λύση στο θέμα των απαλλοτριωμένων εκτάσεων για τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη» και προσθέτουν ότι για τις εκτάσεις αυτές έχουν καταβληθεί οι αναγκαίες αποζημιώσεις για την κάλυψη της αξίας τους.
Oπως δηλώνουν μάλιστα πηγές της Επιχείρησης, η ΔΕΗ έχει ικανοποιήσει μέχρι σήμερα διάφορα αιτήματα της Νομαρχίας, μεταξύ των οποίων είναι η παραχώρηση της χρήσης εκτάσεων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, συνολικής επιφάνειας 6.500 στρεμμάτων, για την ανάπτυξη αγροτικών καλλιεργειών, αλλά και 150 στρέμματα για δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού. Προσθέτουν επίσης ότι εξετάζονται και άλλες προτάσεις για έργα ενεργειακού χαρακτήρα και πράσινης ανάπτυξης.
Η Νομαρχία υπέβαλε καταγγελία στην Ε.Ε. Ωστόσο, η Νομαρχία Κοζάνης έχει διαφορετική άποψη και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τέλους τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις.
Πριν από έναν μήνα υπέβαλε καταγγελία στην Ε.Ε., κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη εύνοια της ΔΕΗ από την Πολιτεία» που αντίκειται στις διατάξεις του Κοινοτικού Δικαίου, οι οποίες απαγορεύουν τις κρατικές ενισχύσεις και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Παράλληλα αίτημα επαναπόδοσης των εκτάσεων στο Δημόσιο έχει υποβληθεί και στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α.), αλλά και στην ίδια τη ΔΕΗ.
Η Νομαρχία διεκδικεί την επιστροφή των εκτάσεων για την περίοδο προ του 2001, θεωρώντας ότι η Πολιτεία χαριστικά προχώρησε στην παραχώρησή τους στη ΔΕΗ. «Η τοπική κοινωνία ζητά να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση του 2001, η οποία αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα, καθώς η αναγκαστική απαλλοτρίωση έγινε για να ωφεληθεί η κοινωνία και όχι να δεσμευτεί εσαεί από τη ΔΕΗ ο φυσικός πλούτος», αναφέρει ο κ. Δακής.
Το θέμα είχε θέσει προ μηνών σε επίσκεψή του στην Κοζάνη και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αποσυρθεί η επαίσχυντη τροπολογία του 2001 και τα εδάφη να επιστραφούν στο Δημόσιο.
Πολιτικές ευθύνες
Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο κ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, η υπόθεση της ΔΕΗ εγείρει ακόμη και πολιτικές ευθύνες για υπουργούς που δεν προχώρησαν στην εφαρμογή του νόμου και τονίζει ότι η Νομαρχία έχει έννομο συμφέρον να υπερασπιστεί τις εκτάσεις που τις οφείλει η ΔΕΗ προτού η Πολιτεία αποφασίσει να τις χαρίσει.
Πηγή: Aναδημοσίευση από την RealNews-Πρώτο Θέμα
Σχολιο Delino: αν στην έκταση αυτή προστεθεί και η έκταση που καλύπτουν οι λίμνες τότε ξεπερνά την έκταση της Μάλτας. Πριν οποιαδήποτε παραχώρηση σε ιδιώτες σταθμών (ατμοηλεκτρικών ή υδροηλεκτρικών) ή ορυχείων δεν πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίσει ότι η εκτάσεις αυτές τις ανήκουν; Το ίδιο συμβαίνει και με τα ιδιωτικά ορυχεία που στο τέλος της εκμετάλλευσης θα βρεθούν να είναι οι μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής μας. Με ένα άρθρο σε μια τροπολογία θα μπορούσε να χάνει την κυριότητα στα εδάφη μετά την εκμετάλευση του υπόγειου πλούτου είτε η ΔΕΗ είτε οι ιδιωτικές εταιρείες και η γη να επανέρχεται στις τοπικές κοινωνίες. Αν τα πράγματα μείνουν όπως έχουν σήμερα ολόκληρη η περιοχή σε λίγα χρόνια θα βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτικών εξορυκτικών εταιρειών.
Αν ο κ. νομάρχης και η νομαρχία δεν ενέκρινε καμμά μελέτη περιβαλλοντικών όρων χωρίς τη δέσμευση της ΔΕΗ ή των ιδιωτικών εταιρειών για επιστροφή των εδαφών αμέσως μετά την εκμετάλλευση το πρόβλημα τώρα θα ήταν λυμένο. Οι εταιρείες μετά την εκμετάλευση έχουν ήδη κάνει και απόσβεση των εξόδων για αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων των εδαφών.

2 σχόλια:

  1. Στην Ελλάδα πια
    ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ οι "ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ" και
    ΕΚΤΕΛΕΙ! η ελληνική κυβέρνηση.
    Στο τέλος δεν θα μείνει τίποτε εθνικό ή δημόσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή η πρωτοβουλία της Νομαρχίας Κοζάνης. Επιτέλους! Οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στον ΛΑΟ της περιοχής. Ο καλός δικηγόρος της Αθήνας και Καθηγητής κ. Απ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να μας βοηθήσει και για να περιορίσουμε επιτέλους τη ρύπανση σε αυτόν τον τόπο που έχει καταστρέψει ο λιγνίτης και η Δ.Ε.Η.
    Ιορδάνης Αντωνιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.