Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταικό στον κόσμο, ισχύος 200 MW!

 To μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στον κόσμο επιχειρείται να φιλοξενηθεί στη Kοζάνη.
Σε έκταση 5 στρεμμάτων από τα χιλιάδες που μένουν ανεκμετάλλευτα στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Kοζάνης, η ΔEH σε συνεργασία με μεγάλη αμερικάνικη εταιρία σχεδιάζει να εγκαταστήσει το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο παγκοσμίως, ισχύος 200 MW.
Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 600 εκ. ευρώ. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες, φέρουν τις συζητήσεις που ξεκίνησαν μεταξύ της υπερατλαντικής εταιρίας και της ΔEH εδώ και τέσσερις μήνες να καταλήγουν εντός των επόμενων ημερών. Ένα από τα βασικά σημεία τριβής των διαπραγματεύσεων όλο αυτό το διάστημα ήταν το ποσοστό συμμετοχής των δύο εταιρειών στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα συσταθεί για την υλοποίηση του έργου.
Τα ποσοστά συμμετοχής
Οι αμερικάνοι επενδυτές που αρχικά διεκδικούσαν συμμετοχή σε ποσοστό 51% φέρονται να πείστηκαν τελικά ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή και πολύ περισσότερο σε εκτάσεις του Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στη ΔEH, από ένα επενδυτικό σχήμα στο οποίο η ΔEH δεν θα έχει την πλειοψηφία. Μετά από αυτό, η συμφωνία βαίνει προς το τελικό στάδιο καθώς απομένει να ρυθμιστούν επί μέρους λεπτομέρειες.
Στόχος να κλείσει η συμφωνία πριν τη ΔΕΘ
H ΔEH κατά τις ίδιες πληροφορίες θα επιδιώξει με κάθε τρόπο η συμφωνία να κλείσει πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, για να ανακοινωθεί το έργο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.