Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΓΡΕΒΕΝΑ: Τηλεθέρμανση από φυτική βιομάζα

Μια μεγάλη μονάδα τηλεθέρμανσης η οποία θα λειτουργεί από την ενέργεια που θα παράγει η καύση φυτικής βιομάζας (ξύλου, υπολειμμάτων καλλιεργειών και ενεργειακών φυτών) πρόκειται να δημιουργηθεί σύντομα.
Η μονάδα θα είναι ικανή να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες μιας μεγάλης πόλης, όπως είναι αυτή των Γρεβενών.
Το εγχείρημα είναι πρωτοποριακό δεδομένου ότι σήμερα λειτουργούν μόνο μικρές μονάδες τηλεθέρμανσης από καύση βιομάζας στη Δαδιά του Έβρου και τη Νυμφασιά Αρκαδίας.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρεβενών Γιώργο Νούτσο, η επένδυση, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, έχει λάβει το «πράσινο φως» από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. «Το μόνο που μένει πλέον είναι η έγκριση των οριστικών περιβαλλοντικών όρων από τη νομαρχία Γρεβενών και στη συνέχεια η έναρξη των εργασιών κατασκευής του εργοστασίου» σημείωσε ο κ. Νούτσος.
Ο δήμαρχος εκτιμά ότι ο θεμέλιος λίθος θα τεθεί εντός του Σεπτεμβρίου ενώ το έργο έχει χρονικό ορίζοντα κατασκευής τους 18 μήνες. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η λειτουργία της τηλεθέρμανσης.
Η επένδυση αυτή που υλοποιείται με τη συνεργασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του Δήμου Γρεβενών αναμένεται να εξασφαλίσει φθηνότερη θέρμανση κατά 27% σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου για τους δημότες, ανταποδοτικά οφέλη για τον δήμο της τάξης των 500.000 ευρώ το χρόνο, δημιουργία τριάντα θέσεων εργασίας και βέβαια μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.
Σχόλιο Delino: Μετά την Καστοριά που σκοπεύει να αξιοποιήσει τη θερμότητα του νερού της λίμνης για την τηλθέρμανση της πόλης, τα Γρεβενά έρχονται να αξιοποιήσουν τη Βιομάζα για τον ίδιο λόγο. Ένας ένας οι δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας μπαίνουν στο παιχνίδι της τηλεθέρμανσης, μετά την εφαρμογή της στην Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Αμύνταιο και την Φλώρινα που ετοιμάζεται για τηλεθέρμανση από τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.
Λίγοι δήμοι μένουν πλέον στη Δυτική Μακεδονία που δεν έχουν ξεκινήσει μελέτες για τηλεθέρμανση.
ΠΗΓΗ: www.ota.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.