Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΑΞΟΝΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΛΑΡΙΣΑΣ: Κοινό υπόμνημα των τεσσάρων Νομαρχών στον Πρωθυπουργό

ΠΗΓΗ: kozangr
Τέσσερις νομοί της χώρας (Λάρισας, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας) αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να διεκδικήσουν την άμεση κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει τη Λάρισα με τη Νίκη (σύνορα ΠΓΔΜ), στην ουσία, την Κεντρική Ελλάδα με την ΚΔ Μακεδονία.
Πρόκειται για σημαντικό οδικό άξονα, η αξία του οποίου καταδείχτηκε έντονη τους τελευταίους μήνες με το κλείσιμο των Τεμπών που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί χωρίς αξιόπιστο εναλλακτικό δίκτυο.
Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του νομάρχη Λάρισας κ. Λοιυκά Κατσαρού, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου σύσκεψη στη Νομαρχία Λάρισας με τη συμμετοχή των Νομαρχών Γ. Δακή (Κοζάνης), Ι. Βοσκόπουλου (Φλώρινας) και του αντινομάρχη Κοζάνης κ. Ι. Σόκουτη.
Η σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του έργου, κατέληξε στην απόφαση να σταλεί σε πρώτη φάση κοινό Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, στους αρχηγούς των κομμάτων και στον Υπουργό κ. Δημ. Ρέππα, με το οποίο τίθεται το αίτημα για άμεση ικανοποίηση.
Ειδικότερα, το κοινό Υπόμνημα που υπογράφεται από τους Νομάρχες και περιλαμβάνει τις θέσεις των τεσσάρων Νομών για το έργο αναφέρει τα ακόλουθα:
«Έργο ζωτικής σημασίας τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όσο και της Θεσσαλίας, αλλά κατά κύριο λόγο για τη χώρα ολόκληρη, αποτελεί η υλοποίηση του κάθετου οδικού άξονα Νίκης - Φλώρινας – Πτολεμαΐδας - Κοζάνης - Λάρισας, με προδιαγραφές σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου. Το εν λόγω έργο, το οποίο ξεκινάει από τη Νίκη και καταλήγει στη Λάρισα, έχει χωριστεί σε επιμέρους τμήματα, των οποίων οι μελέτες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσης.
Το έργο αυτό στρατηγικής σημασίας για την πατρίδα μας, γέφυρα ανάπτυξης των σχέσεων ειρήνης και συνεργασίας με τους γείτονες μας των Βαλκανίων, αποτελούσε διαχρονικά ζητούμενο για την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής.
Η δημιουργία της Εγνατίας Οδού αποτέλεσε ένα λαμπρό παράδειγμα, πώς ένα μεγάλο έργο μπορεί να άρει την απομόνωση, που δημιουργεί το γεωγραφικό ανάγλυφο και να δώσει αναπτυξιακή ανάσα σε περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν δύσκολα προσβάσιμες με όλα τα θετικά τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την ασφάλεια των μεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.