Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ: ΜΑΘΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κρίνοντας τον απολογισμό της Επιτροπής Αγώνα, για τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας της, δεν θα ήθελα να σταματήσω στην επιτυχία ή μη των στόχων, γιατί αυτό θα κριθεί μελλοντικά, αλλά θα σταματήσω σε δύο σημεία της λειτουργίας της.
Τα δύο σημεία που θα σταθώ αφορούν τη δημοκρατική της λειτουργία.
Το πρώτο είναι οι δέκα (10) συνελεύσεις των κατοίκων και το δεύτερο είναι οι εξήντα (60) συνεδριάσεις της επιτροπής Αγώνα, στη διάρκεια ενός έτους.
Τα δύο αυτά σημεία της λειτουργίας της, που είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δημοκρατικά μας δεδομένα, αγγίζουν τη λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν, που στην περίπτωσή μας είναι το θέμα «της επέκτασης ή όχι του ορυχείου».
Εκείνο που επικράτησε στη λειτουργία της Επιτροπής Αγώνα και την έκανε λειτουργική και αποτελεσματική δεν ήταν απλώς ότι η Συνέλευση των Κατοίκων ήταν η κυρίαρχη και ότι οι απόψεις της αντιπροσωπεύονταν από την Επιτροπή, αλλά το ότι η Συνέλευση των Κατοίκων ήταν η κυρίαρχη και η Επιτροπή Αγώνα υλοποιούσε τις αποφάσεις των συνελεύσεων.
Η συμμετοχή στην Επιτροπή Αγώνα του Τοπικού Συμβουλίου Τριγωνικού, του Πνευματικού Ομίλου «Δέλινο» και «Ενεργών Πολιτών» συνέθεσε έναν φορέα που πραγματικά αντιπροσώπευε τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων. Η συνεργασία τους, χωρίς ο κάθε φορέας να χάσει την αυτοτέλειά του, έδινε τη δυνατότητα στην Επιτροπή Αγώνα να υλοποιεί με επιτυχία όλες τις αποφάσεις των συνελεύσεων των κατοίκων.
Στις πρώτες συνελεύσεις κυριαρχούσαν οι αντεγκλήσεις, τα προσωπικά, οι καχυποψίες. Με την πάροδο του χρόνου και όσο οι κάτοικοι αποκτήσουν τις απαραίτητες εμπειρίες για τη διεξαγωγή των συνελεύσεων, αλλά και την πλήρη γνώση του προβλήματος, η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά.
Οι συνελεύσεις των κατοίκων κατέκτησαν τη δυνατότητα, μέσα από τη βάσανο του διαλόγου, να καταλήγουν σε ομόφωνες αποφάσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα περιθωριοποιηθούν όσοι ήταν υπέρ της λειτουργίας και επέκτασης του ορυχείου, όπως περιθωριοποιήθηκαν και οι μεμψίμοιροι και ζηλόφθονες που, για προσωπικούς και μόνο λόγους, επιθυμούσαν την αποτυχία της λειτουργίας της Επιτροπής Αγώνα.
Οι συζητήσεις στις συνελεύσεις των κατοίκων απέδειξαν ότι όσο περισσότερο συζητάμε, τόσο περισσότερο καλλιεργείται κλίμα για δράση και ισχυροποιείται η απαίτηση για το σταμάτημα του ορυχείου.
Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλαν ισομερώς το Τοπικό Συμβούλιο, ο Πνευματικός Όμιλος και οι Ενεργοί Πολίτες που ανέλαβαν την υλοποίηση των αποφάσεων των συνελεύσεων και τις έφεραν σε πέρας με επιτυχία.
Τώρα έχουμε πλέον τον οδηγό της επιτυχίας και αυτή την κατάκτηση πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους δύο τρεις αντιδραστικούς να καταστρέψουν αυτό το μεγάλο επίτευγμα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία σκοπιμότητα, από όπου και αν προέρχεται, να σταθεί εμπόδιο ή να ανατρέψει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Αγώνα.
Η νέα σύνθεση της Επιτροπής Αγώνα έχει χρέος να διαφυλάξει αυτήν την κατάκτηση, γιατί μόνο έτσι θα πετύχουμε τον αντικειμενικό μας στόχο που είναι το σταμάτημα της επέκτασης του ορυχείου.
Εύχομαι στη διευρυμένη Επιτροπή Αγώνα καλή Επιτυχία.
Τάκης Παπαθανασίου

1 σχόλιο:

  1. Εγώ να προσθέσω σε όλα αυτά τον τρόπο οργάνωσης της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που ήταν υποδειγματικός, τη συνεργασία με το Προσήλιο και το Πολύρραχο, τις συγκεντρώσεις σαυτά τα χωριά. Ελπίζω να συνεχιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.