Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΛΑΣΟΝΑ: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Η. ΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το ηλεκτρονικό περιοδικό της Ελασσόνας LEYKIPOLI.GR

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην Ελασσόνα κατέθεσε προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη. Σε αυτή αναφέρει: "Τον Αύγουστο του 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε απέναντι στην Κομισιόν την υποχρέωση να παραχωρήσει σε ιδιώτες την εκμετάλλευση τεσσάρων κοιτασμάτων λιγνίτη στις περιοχές Ελασσόνας, Δράμας, Βεγόρας και Βεύης, συναντώντας τότε τη σφοδρή αντίδραση τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και των βουλευτών ν. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, και ιδιαίτερα του σημερινού υφυπ. Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη, που είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στον τότε υπουργό Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε. (ΙΡ/09/1226), "οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων της Δράμας, της Ελασσόνας και της Βεγόρας πρέπει οπωσδήποτε να προκηρυχθούν το αργότερο εντός 6 μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης".
Δεδομένου ότι ο λιγνίτης είναι ένα πολύ ρυπογόνο καύσιμο, που αντιστρατεύεται την αειφόρο ανάπτυξη, διότι παράγει κατά την καύση του υψηλές εκπομπές CO2, και είναι επιβαρυντικό για την υγεία. Δεδομένου ότι οι σχεδιαζόμενες μονάδες έχουν προκαλέσει την αναστάτωση και τις έντονες διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων, τόσο για την περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών τους, όσο και για το καίριο πλήγμα που θα δεχθεί η τοπική αγροτική οικονομία, που παράγει Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, αλλά και την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων. Τόσο το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας, όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ποταμιάς και Ελασσόνας έχουν λάβει αποφάσεις, με τις οποίες αντιτίθενται στην εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος στην περιοχή της Ελασσόνας.
Ερωτάται η κ. υπουργός: Κατά πόσο κρίνει απαραίτητη τη δημιουργία των τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το λιγνίτη;
Μπορεί να διαβεβαιώσει τους κατοίκους της επαρχίας Ελασσόνας και ολόκληρου του νομού Λάρισας ότι η εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος δε θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους;".
Η ερώτηση θα συζητηθεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.