Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών στο νομό Κοζάνης

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το Βόιο είναι ένας τόπος ξεχωριστός. Αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Πολλοί, το αποκαλούν «πόρτα της Πίνδου», καθώς ο επισκέπτης, ξεκινώντας από τον φημισμένο αυτό ορεινό όγκο, μπορεί να γνωρίσει τα θεμέλια των συνεχόμενων οροσειρών και τις πηγές του Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου ποταμού της Ελλάδας.
Με σύνθημα "στο Βόιο η ομορφιά δεν περιγράφεται, αποδεικνύεται", το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Νομαρχία Κοζάνης, η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, το Κέντρο Περιβάλλοντος της νομαρχίας, αλλά και ο "Ακτρούρος" ξεκίνησαν το 2009 μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών στο νομό Κοζάνης.
Η περιοχή δράσης του έργου είναι ένα δίκτυο σαράντα ημιορεινών και ορεινών οικισμών, σε υψόμετρο από 750 έως 1.450 μέτρα. Τα παραδοσιακά αυτά πετρόχτιστα χωριά, τα λεγόμενα «μαστοροχώρια» ή «καστανοχώρια», αποτελούν οργανωμένους οικιστικούς και πολιτιστικούς ιστούς, αποτελώντας πλέον ιδιαίτερους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού. Ανάμεσά τους υπάρχει πλήθος από αρχαίες και νεότερες διαδρομές, ιστορικά καταγεγραμμένες. Απ' αυτές, άλλες διαμορφώθηκαν σε δρόμους (αρβανιτόστρατα, βλαχόστρατα), άλλες σε πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια (το ταξίδι του ποταμού Πραμόριτσα, Πεντάλοφος - Νέα Κοτύλη), ενώ άλλες χάθηκαν μαζί με τους οικισμούς που συνέδεαν ή εγκαταλείφθηκαν, λόγω κατασκευής νέων οδών.
"Από την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου διέρχονται τα διεθνή μονοπάτια Ε4 και Ε6, καθώς και το εθνικό μονοπάτι Ο3, τα οποία χρειάζονται άμεσες επεμβάσεις, μια και σε πολλά σημεία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Στις περιπτώσεις που αξιόλογες διαδρομές έχουν εγκαταλειφθεί, θα καθαριστούν από τη βλάστηση, θα επισκευαστεί το καλντερίμι- όπου αυτό είναι δυνατό- και θα σημανθούν με προδιαγραφές ορειβατικού μονοπατιού, με απώτερο στόχο τη μετατροπή τους σε πεζοπορικά μονοπάτια", αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Μπάρτζης, με αφορμή την παρουσίαση του έργου, απόψε, στην Κοζάνη.
Πέραν της δημιουργίας των πεζοπορικών και ορειβατικών μονοπατιών, το έργο, που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Πίνδος", προβλέπει τη δημιουργία μεικτών διαδρομών, που θα προσφέρονται εκτός από πεζοπορία και για ποδήλατο βουνού, ήπια αθλήματα βουνού και διάσχιση με ζώα. Παράλληλα, τα γεωγραφικά δεδομένα θα καταχωρηθούν σε Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (G.I.S.), ενώ θα σχεδιαστούν χάρτες σε ψηφιακή μορφή. Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία από μετεωρολογικό μοντέλο, το οποίο θα παρέχει πρόγνωση καιρού για έξι ώρες έως δύο μέρες, προκειμένου ο επισκέπτης να ξέρει τι θα συναντήσει στη διαδρομή του. Το έργο θα ολοκληρωθεί με τη σχεδίαση ιστοσελίδας και τη δημιουργία διαδραστικού σταθμού πληροφόρησης (infokiosk), που θα παρέχουν πληροφόρηση σε κάθε ενδιαφερόμενο.
"Το ύψος του προγράμματος 'αγγίζει' τις 400.000 ευρώ, ενώ ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής του φτάνει στα τέλη του 2011", τονίζει ο κ. Μπάρτζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.