Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΔΡΑΜΑ: θα είναι έγκλημα, πράξη αυτοκτονίας η λειτουργία του ορυχείου

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ, κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΥΜΟΙΡΙΔΗ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Το θέμα της εκμετάλλευσης των λιγνιτών της Δράμας για πολλοστή φορά επανέρχεται στην επικαιρότητα και δικαιολογημένα απασχολεί την κοινή γνώμη του Νομού και όχι μόνο.
Προσωπικά κατ’ επανάληψη διατύπωσα τη γνώμη μου για το όλο θέμα με επιχειρήματα, καταλήγοντας ότι για οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει εκμετάλλευση των λιγνιτών για τους κάτωθι λόγους:
1) Η έκταση που καλύπτει το λιγνιτικό πεδίο δεν ανήκει στο Δημόσιο, αλλά σε αγρότες καλλιεργητές.
2) Πάνω στο λιγνιτικό πεδίο είναι εγκατεστημένοι τρεις μεγάλοι οικισμοί.
3) Σε περίπτωση απαλλοτρίωσης οι κάτοικοι δεν θα στερηθούν μόνο τα χωράφια τους, τις κατοικίες τους και τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόστεγα, στάβλους), αλλά θα απολέσουν και το επάγγελμά τους (αυτό του γεωργού ή κτηνοτρόφου).
4) Όλες οι οφειλές των αγροτών θα κηρυχθούν ληξιπρόθεσμες και απαιτητές από την Αγροτική Τράπεζα, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον τα ενυπόθηκα αγροκτήματά τους που εγγυώνται και διασφαλίζουν την ΑΤΕ.
5) Από τα ποσά των απαλλοτριώσεων θα πληρωθεί πρώτη η ΑΤΕ.
6) Θα μείνουν όλοι οι κάτοικοι άστεγοι.
7) Θα πουληθούν χιλιάδες αγροτικά μηχανήματα σε εξευτελιστικές τιμές.
8) Πολλοί θα στερηθούν τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων στα οποία εντάχθηκαν και θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν χρήματα.
9) Ολόκληρος ο γύρω από το ορυχείο αγροτικός χώρος δεν θα προσφέρεται σε καλλιέργεια ή θα μειωθούν σημαντικά οι αποδόσεις της γης λόγω πτώσης του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα.
10) Υπάρχει κίνδυνος υφαλμύρωσης όλου του κάμπου από θαλασσινό νερό.
11) Ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά την εξάντληση του λιγνίτη να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση της τύρφης, αφού θα μειωθεί το σημερινό ποσοστό υγρασίας της.
12) Δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν σε όλον τον κάμπο πλατύφυλλα αγροτικά προϊόντα και οπωροφόρα δένδρα.
13) Θα καταστραφεί ο πλουσιότερος κάμπος της χώρας, αφού αυτός προσφέρεται σήμερα στο 100% των αποτραίων καλλιεργειών της χώρας και στο 60% των δενδρωδών.
14) Θα καταστραφεί το αρδευτικό δίκτυο και θα αλλάξει ο οδικός χάρτης τριών Δήμων, Δράμας, Σιταγρών, Καλαμπακίου.
15) Θα δημιουργήσει πλέον των 3.000 ανέργων.
16) Μετά τη λήξη της εκμετάλλευσης δεν είναι βέβαιο ότι η έκταση του ορυχείου θα προσφέρεται σε χρήση αγροτική, αν θα αποκατασταθεί ο χώρος ή θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο έλος.
17) Το προσωπικό που θα απασχοληθεί στο στάδιο κατασκευής του εργοστασίου θα είναι λίγο και πολύ λιγότερο στο στάδιο λειτουργίας, ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό θα αναζητηθεί από άλλες περιοχές.
18) Θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον της πλέον πυκνοκατοικημένης περιοχής του Νομού, αφού το 80% του πληθυσμού του Νομού έχει συγκεντρωθεί στο 10% της έκτασης.
19) Θα έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων αναπνευστικού συστήματος, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών, καρκίνου κ.λπ..
Ο λιγνίτης και η τύρφη της περιοχής (βάθους 140 περίπου μέτρων) δημιουργήθηκε σε 14.000 χρόνια και οφείλουμε να μην τα καταστρέψουμε.
Για όλους τους πιο πάνω λόγους και για άλλους τόσους που δε θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω η τυχόν εκμετάλλευση των λιγνιτών θα είναι έγκλημα, πράξη αυτοκτονίας στην οποία ο δραμινός λαός όχι μόνο δε θα συνεργήσει, αλλά και θα αποτρέψει κάθε σκέψη εκμετάλλευσης με όλες του τις δυνάμεις.
Αν οι κυβερνήσεις της χώρας επιθυμούν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας ας το κάνουν μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αέρας, ήλιος, νερό) με γενναία μάλιστα επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι θα τηρήσουν και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.