Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Εμείς οι κάτοικοι των οικισμών Τριγωνικού, Πολυρράχου και Προσηλίου, με την επιστολή αυτή καλούμε όλα τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να μας συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα μας για την άρση της Οριστικής Παραχώρησης Ν. 63 και το σταμάτημα της επέκτασης του ορυχείου «Προσηλίου».
Θεωρούμε ότι καθήκον όλων των αιρετών είναι να προσεγγίσουν το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Καθήκον όλων των εκλεγμένων με την ψήφο μας Νομαρχιακών Συμβούλων, είναι η προάσπιση του συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας, το οποίο δεν είναι άλλο από την άρση της οριστικής παραχώρησης και το σταμάτημα της επέκταση του ορυχείου «Προσηλίου».
Η έκταση της Οριστικής Παραχώρησης Ν. 63 περιλαμβάνει τα 8/10 της καλλιεργήσιμης έκτασης των τριών οικισμών. Από την έκταση αυτή ζουν και συντηρούνται οι 800 κάτοικοι της περιοχής.
Η τοπική κοινωνία και η ανάγκη της για βιώσιμη ανάπτυξη, δεν έχει κανένα όφελος από εξορυκτικές δραστηριότητες οι οποίες χρειάζονται τις περιουσίες μας, τα σπίτια μας και τους οικισμούς μας για να υλοποιηθούν.
Οι κάτοικοι της περιοχής με επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία ζήτησαν την άρση της Οριστικής Παραχώρησης και το σταμάτημα της επέκτασης του ορυχείου. Δυστυχώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το κακώς νοούμενο «Εθνικό Συμφέρον». Εμείς όμως αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως το νοούμενο ως «εθνικό συμφέρον», ενώ βρίσκεται σε σύγκρουση με το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή με το δημόσιο συμφέρον, επικρατεί.
Στις 29 Μαρτίου 2009 οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να βγουν στο δρόμο διεκδικώντας το αυτονόητο. Να είναι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να παραμείνουν στον τόπο τους. Δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά πήραν οι τοπικοί θεσμικοί φορείς αυτή τους τη διαμαρτυρία. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις περιουσίες μας, τα σπίτια και τους οικισμούς μας, το δικαίωμα να παραμείνουμε στον τόπο μας. Τα συνταγματικά μας δικαιώματα της ιδιοκτησίας γης, κατοικίας και προστασίας της υγείας, που είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου στην εποχή της αστικής δημοκρατίας που ζούμε, τα θεωρούμε αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα.
Οι λόγοι που αρνούμαστε την επέκταση του ορυχείου και να βρισκόμαστε όμηροι της Οριστικής Παραχώρησης είναι οι παρακάτω:

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ
Από τα 11.161 στρέμματα της καλλιεργήσιμης έκτασης των τριών οικισμών τα 8.928 βρίσκονται εντός της Οριστικής Παραχώρησης. Η εκμετάλλευση αυτής της έκτασης με εξορυκτικές δραστηριότητες σημαίνει και την αφαίρεσή της από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό οδηγεί τους κατοίκους στο οριστικό χάσιμο των περιουσιών τους και την οικονομική τους καταστροφή.
Η μετατροπή της περιοχής σε λιγνιτωρυχείο σημαίνει, μεταξύ των άλλων, απώλειες θέσεων εργασίας αγροτών και κτηνοτρόφων και μηδενισμό της παραγωγής των συναφών αγαθών, τα οποία ως γνωστόν είναι άριστης ποιότητας, περιζήτητα και σε ανεπάρκεια. Οι απώλειες αυτές είναι ανυπολόγιστες όχι μόνο σε οικονομικά μεγέθη, αλλά και σε ιστορική εμπειρία που συσσωρεύτηκε από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι περιβαλλοντικές καταστροφές, στις περιοχές όπου γίνονται εξορυκτικές δραστηριότητες, είναι τόσο μεγάλες που τομείς όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία πρακτικά εξαφανίζονται και οι κάτοικοι στερούνται ακόμα και τα βασικά για την επιβίωσή τους.

2. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Ο χώρος επέκτασης του ορυχείου είναι κατά 80% ιδιόκτητος. Κανείς από τους κατοίκους δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει την περιουσία του για εξορυκτικές δραστηριότητες. Ανεξάρτητα αν οι νόμοι και τα δικαστήρια επιβάλλουν την αναγκαστική απαλλοτρίωση για εξορυκτικές δραστηριότητες, εμείς δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε το συνταγματικό μας δικαίωμα στην ιδιοκτησία μας, με κάθε μέσο.
Η Οριστική Παραχώρηση περιλαμβάνει στα όριά της τον οικισμό του Τριγωνικού. Ως εκ τούτου κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή και ο ίδιος ο οικισμός. Κανείς από τους κατοίκους δεν είναι διατεθειμένος να απεμπολήσει το δικαίωμα να έχει κατοικία στον τόπο του.

3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πραγματοποίηση της εξορυκτικής δραστηριότητας τόσο κοντά στα χωριά μας, με βάση την ως τώρα εμπειρία μας, αλλά και από την εμπειρία ολόκληρου του νομού, έχει δημιουργήσει ένα νοσογόνο περιβάλλον λόγω ηχορύπανσης και σκόνης που προκαλεί η συγκεκριμένη εκμετάλλευση. Το δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον παραβιάζεται. Η προστασία της υγείας των κατοίκων είναι συνταγματική επιταγή και ένα από τα πρώτιστα καθήκοντά της.

4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Μόνο αν αντί του ορυχείου, η περιοχή αξιοποιήσει τα προγράμματα Πίνδος, αγροτικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου και άλλα που τρέχουν, μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της περιοχής μας.
Το στόχο «να έχει η περιοχή μας μέλλον», οφείλουν να έχουν οι τοπικοί φορείς της αυτοδιοίκησης. Εδώ βρίσκεται η ευθύνη τους.
Ζητούμε να δημιουργήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, μέσα στο οποίο οι κάτοικοι να νιώθουν ότι εντάσσονται.
Να δημιουργήσουν ένα τέτοιο παραγωγικό περιβάλλον, που θα αυξήσει τα έσοδα των κατοίκων και την απασχόληση στην περιοχή μας.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα συγκρατήσει τον υπάρχοντα πληθυσμό και πιθανόν να προσελκύσει και άλλους να επιστρέψουν στην περιοχή.
Πιστεύουμε ότι η επέκταση του ορυχείου και η δέσμευση της περιοχής στην Οριστική Παραχώρηση θα σημάνει και το τέλος της.
Ελπίζουμε η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που θα ασχοληθεί με το θέμα, να λάβει υπόψη της τη θέληση των κατοίκων, το συμφέρον της περιοχής και να σταθεί αλληλέγγυος στα συνταγματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας, κατοικίας και προστασίας της υγείας των κατοίκων.


Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.