Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Γιατί o Νομός Κοζάνης πρέπει να ψηφίσει ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί ένα αρνητικό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη για το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε. Αν και προικισμένη με τα σημαντικότερα λιγνιτικά κοιτάσματα των Βαλκανίων και τα πλουσιότερα επιφανειακά νερά της χώρας «κατάφερε» να αποκτήσει δύο θλιβερά ρεκόρ μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης: υψηλή ανεργία και μεγάλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις με τη συναίνεση των τοπικών Αρχών εκμεταλλεύτηκαν ληστρικά το πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο του τόπου προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.
Οι ασθένειες θερίζουν και οι παραβάσεις περισσεύουν στον πιο ρυπογόνο νομό της Ευρώπης
Ειδικά στο Νομό Κοζάνης οι πληγές ήταν πολλές. Ενδεικτικά αναφέρουμε

 ότι από το 1950 μέχρι σήμερα έχουν διπλασιαστεί οι καρκίνοι, ενώ τα ποσοστά θανάτων από εγκεφαλικά - καρδιακά έγιναν 20 φορές περισσότερα! (Μελέτη Π. Μακρή)
 ότι οι αλλεργίες, βρογχίτιδες, ρινίτιδες είναι υπερδιπλάσιες στα παιδιά της Κοζάνης -Πτολεμαΐδας που πληρώνουν «αμαρτίες γονέων» (Μελέτες Τσότσου, Γαβριηλίδη κλπ)
 ότι παρά τα όποια μέτρα αντιρρύπανσης η τέφρα ζει και βασιλεύει στην ατμόσφαιρα (τη διετία 2007-08 είχαμε 40% υπερβάσεις αιωρουμένων σωματιδίων ΡΜ10, με βάση στοιχεία του ΤΕΙ)
 ότι οι Σταθμοί της ΔΕΗ στον Αγ. Δημήτριο και στην Καρδιά εκπέμπουν το περισσότερο CO2 από όλες τις βιομηχανίες της Ευρώπης. (Είναι σαν να κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο 6.000.000 αυτοκίνητα !!). To γεγονός αυτό μας κατατάσσει μαζί με τους Πορτογάλους στην 1η θέση των πιο βρώμικων ενεργειακά χωρών
 ότι η ίδια η Ελληνική Διοίκηση (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Συνήγορος του Πολίτη), αλλά και τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απάντηση στο Ίδρυμα Μαραγκοπούλου) αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα ενός ενεργειακού μοντέλου που «καίει» έναν νομό για να φωτιστούν όλοι οι υπόλοιποι

Όχι στις νέες μονάδες της ΔΕΗ
Ναι στην πράσινη ενέργεια και στην ήπια ανάπτυξη

Η λύση είναι οι καθαρές τεχνολογίες και η πράσινη ενέργεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν αύριο οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, (όπως ΣΚΟΠΙΜΑ διαδίδεται), αλλά ότι θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη, με επενδύσεις ανάταξης του φυσικού κεφαλαίου και δημιουργίας νέων, καθαρών θέσεων εργασίας. Στη Γερμανία η πολιτική ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απέδωσε 220.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες δημιουργήθηκαν κυρίως στις περιοχές των παλιών ανθρακωρυχείων. Εκτιμούμε ότι στο Ν. Κοζάνης μπορεί να δημιουργηθούν 3000 πράσινες θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία αν εφαρμοστεί μια ανάλογη πολιτική κινήτρων.
Πρέπει κάποτε σαν κοινωνία να αποκτήσουμε ένα άλλο όραμα, εκτός από μια θέση στη ΔΕΗ
Την άποψη αυτή υιοθετεί η πλειοψηφία των σκεπτόμενων πολιτών. Όμως ΟΛΑ τα κόμματα είναι υπέρ της κατασκευής νέων μονάδων της ΔΕΗ, δηλαδή ουσιαστικά είναι υπέρ του παλιού μοντέλου ανάπτυξης που μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Μόνο οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν δηλώσει καθαρά και ξάστερα ότι είναι αντίθετοι στην κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων και αγωνίζονται για την οικολογική διέξοδο.
Βέβαια ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να περιορίζεται στα σύνορα του νομού. Το ενεργειακό δεν είναι τοπικό πρόβλημα, ούτε καν εθνικό, καθόσον έχει διεθνείς διαστάσεις. Γι’ αυτό και η συνεργασία των οικολογικών δυνάμεων σε πολιτικό επίπεδο είναι μονόδρομος. Αποτελεί το βασικό εργαλείο το οποίο μετατρέπει την κοινωνική διαμαρτυρία σε πολιτική δύναμη.
Παράλληλα δημιουργεί ένα υπολογίσιμο πολιτικό κόστος για την κεντρική και τοπική εξουσία, η οποία συχνά θυσιάζει το περιβάλλον για να ικανοποιήσει με ψηφοθηρικά κριτήρια τους κάθε είδους καταπατητές και αυθαιρετούντες.

Φτάνει πια !
Καιρός να βγούμε από τη γωνία

Ας τους δείξουμε λοιπόν σε αυτές τις εκλογές πως και το περιβάλλον ψηφίζει, πως μπορεί να έχει φωνή και πολιτική δύναμη μέσω των πολιτών που υπερασπίζονται το δικαίωμα για μια ποιοτική ζωή, καθαρό περιβάλλον κι ανθρώπινες πόλεις.
Ας τους υπενθυμίσουμε ότι είμαστε κι εμείς εδώ, ότι έχουμε την πολιτική δύναμη αλλά και το σθένος να αντισταθούμε σε «τακτοποιήσεις» και «εξυπηρετήσεις».
Ας ενώσουμε τη φωνή μας με εκείνη των Οικολόγων Πράσινων, που αγωνίζονται για τους δικούς μας στόχους αλλά και για τα οράματα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κινήματος:
• Προστασία του κλίματος, στήριξη στις ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας 25 %,
μείωση 40% CO2 ως το 2020.
• Πράσινη οικονομία - καθαρές τεχνολογίες - 5.000.000 πράσινες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
• Ενίσχυση Ευρωπαϊκών θεσμών και ρόλου Περιφερειών.
• Πλήρη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους (δημοκρατικό Ευρωσύνταγμα, προστασία των μεταναστών, αγώνας εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας).
• Μείωση των εξοπλισμών, διάλυση των ψυχροπολεμικών συνασπισμών. Αναβάθμιση διεθνούς πολιτικού ρόλου Ευρώπης, ενεργή υποστήριξη των Παλαιστινίων κλπ.


Ψηφίζουμε Οικολόγους Πράσινους
Για να στείλουμε επιτέλους από το ρημαγμένο Νομό Κοζάνης ένα διαφορετικό πολιτικό μήνυμα
ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr
email: ecogreen@otenet.gr


Λάζαρος Ι. Τσικριτζής
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων
Σύντομο βιογραφικό

 Ετών 55, έγγαμος (με την κ Φτάκα Φανή), τρία παιδιά, κάτοικος Κοζάνης
 Χημικός Μηχανικός και Διδάκτορας ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Δυτ Μακεδονίας
 Συμμετοχή στο αντι-δικτατορικό φοιτητικό κίνημα, (σύλληψη και φυλάκιση το Νοέμβρη του 1973 στη Θεσσαλονίκη)
 Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Ν. Κοζανης, 1975-1977
 Παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 έως το 1983, οπότε και διαγράφτηκε λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών
 Εκδότης της ερασιτεχνικής εφημερίδας «Αγώνας» (1983-87)
 Μέλος (1987) και στη συνέχεια πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
 Τρεις φορές Δημοτικός Σύμβουλος (οι δυο με την Οικολογική Κίνηση)
 Για 22 συνεχή χρόνια ασχολείται με τα οικολογικά προβλήματα της Δυτ. Μακεδονίας οργανώνοντας εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και ακτιβιστικές ενέργειες

1 σχόλιο:

  1. Δεν είδατε τις θέσεις τους και το βιντεο για τη Μακεδονία ;Σβήστε την ανάρτηση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.